Interview Ard Luijendijk

Interview Ard Luijendijk

Ard Luijendijk,

directeur van Luijendijk van der Wal Graafmachineverhuur en Transport:

‘Prettig schakelen, op verschillende niveaus’

Luijendijk Van der Wal Graafmachineverhuur en Transport BV is een familiebedrijf dat grond- en verhardingswerkzaamheden uitvoert. Met name op industriële sites in de Botlek, Pernis, Europoort en op de Maasvlakte, maar ook elders in Nederland en België. ‘We moeten daarbij kunnen vertrouwen op onze bedrijfsvrachtwagens’, vindt directeur Ard Luijendijk.

‘Mijn opa deed al zaken met Piet van der Velden toen hij nog niet voor zichzelf was begonnen’, vertelt Luijendijk. ‘Dat zal zo’n vijftig jaar geleden zijn geweest. Sindsdien heeft de relatie tussen onze bedrijven zich alleen maar versterkt. Bij ons geldt nog altijd, als een zakenrelatie goed loopt en je tevreden bent met elkaar, waarom zou je dat dan veranderen?’

Flexibele opstelling
Momenteel heeft Luijendijk van der Wal acht bakwagens en vier trekkers van P.van der Velden in gebruik. ‘We kiezen vaak voor een shortlease-constructie van MAN trucks, met een optie tot koop. Dat vlakt de investering een beetje af. MAN trucks hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding en dankzij het servicecontract dat P.van der Velden heeft met MAN, kunnen wij op garantie rekenen en krijgen we geen onaangename rekeningen voor onderdelen. Verder ben ik tevreden over de service die P.van der Velden verleent. Als er een reparatie nodig is, willen we graag dat die meteen wordt verricht. En als een vrachtwagen gekeurd moet worden, willen we dat graag op een voor ons gunstig moment. Dan helpt een flexibele opstelling van de werkplaats enorm.’

Sparren
‘Wat ik daarnaast belangrijk vind, is dat we op verschillende niveaus goed met elkaar kunnen schakelen’, zegt Luijendijk. ‘We hebben een eigen monteur in dienst, die zorgt voor het dagelijks onderhoud van de trucks en die de eerste calamiteiten kan opvangen. Hij heeft geregeld overleg met de monteurs en het magazijnpersoneel van P.van der Velden. Zij leren van elkaar. Ook op directieniveau is het prettig schakelen. Niet alleen bij het leasen van een nieuwe truck, maar ook om bijvoorbeeld eens te sparren over de mogelijkheden van het rijden op alternatieve, niet-fossiele brandstoffen. We merken dat de regels daaromtrent strenger worden. Het is fijn als er een partner is die daar al mee experimenteert en je daarover kan adviseren.’